Ingen semester för småföretagare

14 June 2013

Det är under sommaren som de flesta svenskar tar ut större delen av sin semester. Det är en viktig period för många att koppla av och ladda batterierna inför att verksamheten tar fart igen under höst och vinter. Men det gäller inte i samma utsträckning för småföretagare.

Enligt en undersökning från företagarorganisationen Företagarna är det en tredjedel av alla småföretagare som inte tar ut någon semester allsunder sommaren. Och av de som tar semester så arbetar de ändå nio av tio som ändå arbetar i viss utsträckning även under ledigheten.

Resultaten från denna undersökning visar  tydligt vilka villkor småföretagare har på dagens marknad, menar Företagarna. I ett pressmeddelande skriver de att småföretagen står för fyra av fem nya jobb som skapas i Sverige, och att detta främst genom personliga uppoffringar och hårt arbete. En småföretagare måste alltid vara nåbar och kunna anpassa sig efter kunderna och marknaden i stort.

- Det är fortfarande anställningsnormen som är dominerande i Sverige. Men för att få ett fungerande och uthålligt näringsliv behöver även en småföretagare kunna ha ett fungerande familjeliv och vara ledig under sommaren, säger Günther Mårder, vd Företagarna, i ett pressmeddelande.

Arbete under semestern består till störst del av att läsa och svara på jobbrelaterad e-post, men tid läggs också på en del administrativa uppgifter. Det är också väldigt få småföretagare som anställer några sommarjobbare. Majoriteten, 86 procent, anställer inte några sommarjobbare alls, och de företag som anställer sommarjobbare har oftast redan mellan 10 till 19 anställda.

- Har man ingen anställd sedan innan kan det vara ett stort steg att ta in någon över sommaren. Då upplevs det tyvärr kanske lättare att kämpa på själv, säger Günther Mårder. Att vara småföretagare ställer krav på att alltid vara tillgänglig och anpassningsbar. Men för att skapa företag som växer och är hållbara behöver även småföretagarna få möjlighet att ha semester.

Relaterade nyheter från Företagarna: Ung webbyrå från Uppsala kan vinna Företagarnas pris