Webbhallen bland de första att erbjuda en Steam Machine

14 June 2013

Webhallen, vars butik och e-handel expanderat ordentligt under de senaste åren, kommer snart också ge sig in i elektronikbranschen på riktigt.

Speltillverkaren och -försäljaren Valve är i processen av att lansera sin alldeles egna variant av en spelkonsol, vilken har fått namnet Steam Machine. Det är en enhet som främst är utvecklad för spel och är baserad på operativsystemet Linux och Valves egna mjukvara, Steam.

Något som är speciellt med den här hårdvaran är att Valve har öppnat upp för andra företag att tillverka sina egna versioner av Steam Machine. Webhallen är en av dem, men ser en hel del svårigheter på horisonten för konsolen.

- Det största hindret för Steam Machine är att den inte har någon enad marknadsföringskraft bakom sig, och att det kommer finnas många olika enheter på marknaden, säger Anton Nilsson, inköpschef på Webhallen. Detta kommer göra det svårt att sälja maskinerna till vanliga människor.  

Ett annat problem är att maskinen är baserad kring Linux. Många av de största och mest populära spelen konverteras nämligen inte operativsystemet, och en hel del spel erbjuds inte ens via Steam. Däremot tror Anton Nilsson att enhetens framgång beror mycket på hur mångsidig och lättillgänglig de kan göra maskinen.

Steam Machine har ett förväntat lanseringsdatum senare under 2015.